
UNG KVARTETTSERIE
Ung kvartettserie er Oslo Quartet Series’ talentutviklingsprogram for unge strykekvartetter. Formålet med programmet er å gi unge talenter innenfor kammermusikk et løft inn i sin profesjonelle karriere gjennom veiledning, konserterfaring og inspirasjon. Slik blir Ung kvartettserie et springbrett for unge stryketalenter, der de gjennom pedagogiske tiltak og praktisk erfaring får et solid utgangspunkt for å lykkes som musikere og strykekvartetter i fremtiden.
Kvartettene i Ung kvartettserie følges opp og undervises gjennom et helt år av programmets kunstneriske leder, Kari Ravnan. I tillegg til dette tilrettelegges det for møter mellom de unge musikerne og mentorer fra de beste norske og internasjonale strykekvartettene i form av mesterklasser og seminarer med undervisning, samspill og personlig kontakt. De unge kvartettene får også veiledning av administrasjonen i praktiske oppgaver som konsertarrangering og søknadsordninger.
Utover undervisning og veiledning tilbys de unge kvartettene relevant arbeidserfaring gjennom Oslo Quartet Series’ arrangementer. Alle kvartettene i Ung kvartettserie får spille på høyt profilerte offentlige konserter i Kvartettserien, i enkelte tilfeller sammen med konsertens internasjonale hovedkvartett. De unge kvartettene for også tilbud om andre oppdrag, som konserter i OQS sessions, huskonserter, lunsjkonserter og samarbeidsprosjekt med blant annet Aulaseriene, Sentralen og Klassisk tirsdag.
«Det er med stor begeistring jeg har kunnet følge med på talentprogrammet Ung kvartettserie. Hele opplegget er glimrende organisert og det er fantastisk hvordan det legges til rette for at de unge ensemblene får arbeide med verdens ledende kvartettmusikere. I tillegg får de unge verdifull erfaring i å opptre og det er blitt et oppsiktsvekkende nivå på det de nå presterer»
— Are Sandbakken, professor i kammermusikk, NMH
Kari Ravnan (cellist i Oslo Filharmonien og professor ved Barratt Due) er kunstnerisk leder for Ung kvartettserie. Oppfølgingen og utvelgelsen av de unge talentene, og utvalget av det kunstneriske programmet som spilles av de unge kvartettene i Kvartettserien, gjøres av Kari Ravnan i tett samarbeid med Kvartettseriens kunstnerisk råd (Laura Custodio Sabas, Berit Cardas og Liv Hilde Klokk-Bryhn) og seksjonsledere ved Norges musikkhøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt.
KvartettLAB oppsto i 2019, og er et prosjekt innenfor Ung kvartettserie som fokuserer på entreprenørskap hos musikerne. Hvordan kan de selv produsere konserter og hvordan kan de selv skape sin egen arbeidsplass? Vi mener det er uunngåelig at unge musikere i dag også tenker som entreprenører og produsenter. KvartettLAB er et kreativt verksted der vi inviterer våre unge talenter til å reflektere rundt, utforske og forme sin kunstneriske identitet som kvartett. Med hovedvekt på utenommusikalske aspekter ved «kvartetteringen», som arrangørrollen, programmering, konseptutvikling, formidling og markedsføring, er dette ment å virke som et godt springbrett ut til den profesjonelle konsertscenen. Prosjektet ender med en konsert der talentene selv har programmert innholdet og står bak alle aspekter ved gjennomføringen av konserten. Slik får kvartettene i Ung kvartettserie mulighet til å være med på å forme innholdet i talentprogrammet!
Ung kvartettserie er en av talent satsingene til Talent Norge. «Ung kvartettserie er et spennende talentprogram, hvor unge musikere i strykekvartetter får verdifull erfaring gjennom å spille på høyt profilerte konserter og mulighet til å arbeide med verdensledende kvartettmestre. Vi er imponerte over deres langsiktige arbeid for å fremme unge strykekvartetter, og gleder oss til følge med på talentene fremover», sa Maria Mediaas Jørstad, tidligere daglig leder i Talent Norge. Les mer om vårt samarbeid ved å klikke her.
«Ung kvartettserie er et spennende talentprogram, hvor unge musikere i strykekvartetter får verdifull erfaring gjennom å spille på høyt profilerte konserter og mulighet til å arbeide med verdensledende kvartettmestre. Vi er imponerte over deres langsiktige arbeid for å fremme unge strykekvartetter, og gleder oss til følge med på talentene fremover
— Maria Mediaas Jørstad, tidligere daglig leder i Talent Norge»
Ung kvartettserie sesong 24 /25
-
Absalon Quartet (hovedkvartett)
Absalon Strykekvartett er et ungt ensemble fra København. I januar 2023 vant de 1. pris i DR P2s kammermusikkonkurranse 2023. Kvartetten ble raskt anerkjent da de vant Rued Langgaard-konkurransen i 2021 og i den forbindelse spilte på åpningskonserten til Rued Langgaard-festivalen samme år. Sommeren 2022 har den fremadstormende kvartetten holdt flere konserter, blant annet på Bornholms Musikfestival og Oslo Kammermusikfestival. Absalon har deltatt på flere mesterklasser, blant annet med David Harrington fra Kronos Quartet og nå sist med Danish String Quartet. Kvartetten studerer hos professor Tim Frederiksen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.
-
Coda kvartett (hovedkvartett)
Coda kvartett ble dannet sommeren 2022 ved Norges musikkhøgskole. Kvartetten har Henning Kraggerud som fast professor ved NMH, og har tross sin korte levetid rukket å motta undervisning fra blant annet Quatuor Modigliani, Jacob Shaw og Stefan Plewniak. Coda har allerede spilt flere konserter blant annet ved NMH, i Graz og i Wien, og fremførte julen 2022 Elgars Allegro and Introduction med Oslo symfoniorkester. Kvartetten har planer for en innholdsrik sesong 23/24. Coda kvartett består av Jon Darre, Fanny Hjort, Theodor Normann-Eide og Tara Stranegger.
-
Framkvartetten (hovedkvartett)
Framkvartettens medlemmer har spilt sammen i ulike kammergrupper og på seminarer og sommerskoler ved mange anledninger, og startet opp kvartetten våren 2022. De går alle på Unge Talenter ved Barratt Due Musikkinstitutt. I oktober 2022 deltok kvartetten i Midgardkonkurransen, og i desember samme år på UMM regionalt mesterskap der de spilte Ravel og mottok 1. pris. Samme måned framførte de også Ravel på Sentralen, som ledd i konsertserien “Se opp!”. På UMM nasjonalt mesterskap i januar 2023 mottok kvartetten 2. pris. Framkvartetten har deltatt på mesterklasser med den Italienske bratsjisten Ettore Causa den franske cellisten Francois Kieffer i Quatour Modigliani.
-
Kvartett Saphir (hovedkvartett)
Kvartett Saphir er en ambisiøs kvartett som tross sin ung alder har lang fartstid sammen. Våren 2024 gikk kvartetten seirende ut med 1. pris i juniordivisjonen i Fischoff-konkurransen, og har en rekke andre 1. priser med seg fra tidligere konkurranser. Saphir er svært aktive, og har spilt for både kongelige og helt gjennomsnittlige mennesker, i sentralbanker, teatre, operaer og museer, i tilegg til oppdrag fra næringslivet. De har også deltatt i en rekke mesterklasser med internasjonale kvartetter. Kvartetten har vunnet «gullknappen» i Norske Talenter, og videoen av dette gikk sin seiersgang i klassiske miljøer verden over, og fikk blant annet skryt av de kjente YouTuberne Twoset violin.
-
St. Croix strykekvartett (hovedkvartett)
St. Croix strykekvartett er et allsidig ensemble med iver etter å formidle klassisk musikk til et mangfoldig publikum i utradisjonelle settinger. Strykekvartetten skaper levende musikk i saler og kirker, men også der folk minst venter det; på puben, brygga, i stua di, på senteret og i yogasalen. Kvartetten synes det er spennende å eksperimentere med uttrykk, og formidler alt fra gamle folkesagn i egne arrangementer til rytmisk tango og meditativ renessansemusikk. Høsten 2021 arrangerte kvartetten barneyoga i samarbeid med Fredrikstad kommune og biblioteket i Fredrikstad, og de brenner for å lage unike musikkopplevelser som er tilgjengelig for alle. Med støtte fra Kulturrådet dro St. Croix i 2021 på turne i Rogaland, Oslo og Viken i samspill med pianisten Kristina Socanski. St. Croix Strykekvartett består av Olav Løland, Ingrid Wisur, Anina Radotina og Inga Gorset.
-
Kvartett VIVE (hovedkvartett)
VIVE strykekvartett er en ivrig og allsidig strykekvartett bestående av fire aktive kammermusikere. De fant raskt tonen gjennom sin felles kjærlighet for kammermusikk, kanskje spesielt strykekvartett, under studiestart på Norges musikkhøgskole. I dag mottar de jevnlig undervisning fra Are Sandbakken, men har også fått spille på mesterklasse for blant annet Rune Sørensen i Danish String Quartet. Kvartett VIVE består av Erik Carrasco-Isachsen og Iben Sofie Nygaard på fiolin, Vårin Lie Rognes på bratsj og Vigovajk Sagvik på cello.
-
Kvartett Vigore
Kvartett Vigore består av Birk Bosrup Blyverket, Harry Li, Eivind Drammerud og Randi Winnem Tvedt.
-
Lunakvartetten
Lunakvartetten ble stiftet 2023 og består av unge musikere som kjenner hverandre både personlig og musikalsk, fra orkesterøvelser i Nor59, sommerkurs, brorskap, vennskap og skolegang. Medlemmene har spilt i kvartetter tidligere, og gjort opptredener på flerfoldige kulturscener og arrangementer i både inn- og utland. Lunakvartettens medlemmer har ambisjoner om å ta musikkutdannelse, og er ivrige etter å skaffe erfaring som kan gjøre dem til bedre musikere. Lunakvartetten er store beundrere av kvartettmusikkens mangfoldige muligheter. Kvartetten består av Simon Habbestad Kjelsås, Elloit Eirikssønn og Elias Habbestad Kjelsås på fiolin/bratsj, og Ella Bruun Klemmensen på cello.
-
Ames strykekvartett
Ames strykekvartett startet opp i 2022, og har hatt veiledning av Wolfgang Plagge. Kvartetten har fokusert og jobbet i dybden på Ligeti sin første strykekvartett, og fremførte nylig et helt Ligeti-program til en fullsatt sal på Norges Musikkhøgskole. Ames strykekvartett har som mål å utforske et bredt repertoar, og det neste på programmet er Bartoks strykekvartetter og Krishna Nagaraja Tales from Norway. Kvartetten deltar ofte i TV-produksjoner og samarbeider med komponister for nyskrevne verk. Ames strykekvartett består av Saimi Kortelainen og Alexandra Peral på fiolin, Elvira Göransson på cello og Meeri Mäenpää på bratsj.
-
Quatre Jeune Hommes
Den unge kvartetten Quatre Jeune Hommes startet opp i høsten 2023, og fant umiddelbart en god tone sammen både musikalsk og sosialt. Kvartetten består av fire gutter – eller unge menn, om du vil – som også spiller sammen i JENS ved Barratt Due. Det første verket Quatre Jeune Hommes spilte sammen var Beethovens Opus 18, og etter kun tre-fire prøver sammen fremførte de første sats på julekonsert i 2023. Quatre Jeune Hommes består av Jon Ross Hansen Richards og Terje Skalstad på fiolin, Syver Nygaard på bratsj og Ludwig Wang-Dalgard på cello.
-
Rex-kvartetten
Selv om Rex-kvartettens medlemmer har spilt mye sammen i ulike grupper tidligere, var det ikke før august 2023 de ble en fast kvartett med ukentlig øvinger (og mer til). Kvartetten spiller for øvrig i orkesteret NOR59 ledet av Thorn Magnus Reymert, som også gir Rex undervisning i kammermusikk og individuelle spilletimer. Gjennom de eldre musikkstudentene i NOR59 ble kvartettens medlemmer kjent med kammermusikken, noe som ga mersmak. Rex-kvartetten er aktive når det kommer til å arrangere konserter, og satte nylig opp konserten Vinterkonsert med unge musikere der de også selv medvirket med Beethovens strykekvartett nr. 4, op. 18.
-
Peder kvartett
Peder kvartett er en ung og ny kvartett, men medlemmene allerede spilt sammen i flere år. Kvartetten går på Munch vgs, og har vunnet Midgardprisen i sin klasse. Peder kvartett består av Severin Juhl Evertsen Neumer, Tora Elvida Yngvedatter Røynesdal, Sofia Bang Aarland og Peder Kjerkreit.
Ung kvartettserie sesong 23 /24
-
CODA kvartett
-
Framkvartetten
-
Kvartett MELuDi
-
MODE strykekvartett
-
NOVO Quartet
-
Kvartett Saphir
-
Kvartett Sostenuto
-
St. Croix strykekvartett
-
Kvartett Sognare (aspirant)
-
Vincci-kvartetten (aspirant)
Ung kvartettserie sesong 22 /23
-
Kvartett Amici
-
Ekko strykekvartett
-
MODE strykekvartett
-
Munch strykekvartett
-
Kvartett Resonans
-
Kvartett Saphir
-
Kvartett Sostenuto
-
St. Croix strykekvartett
-
Star/Hval strykekvartett
-
Zorá String Quartet